درود - مدتهاست که بحث مهاجرت داغ شده است: حال تیم دانشجویی جهان تحصیل تصمیم گرفت ، نکات مهمی را دریاره مهاجرت(ایرانیان) خدمتتان اعلام کند.
ایرانیان درحالحاضر در بیش از ٥٠ کشور جهان حضور دارند که از میان این کشورها حضور ایرانیان مهاجر به ترتیب در کشورهای آمریکا، فرانسه، انگلستان، آلمان، ترکیه و استرالیا بیش از دیگر نقاط جهان است. درحالحاضر تعداد مهاجران ایرانی در خارج از کشور طبق آمار غیررسمی تا سهمیلیون نفر برآورد میشود که حدود یکمیلیون نفر در آمریکا، یکمیلیون نفر در اروپایغربی و اسکاندیناوی و مابقی در دیگر کشورهای جهان سکونت دارند. از نظر ویژگی جمعیتی درحالحاضر سن متوسط ایرانیان مقیم و مهاجر بین ٣٢-٢٥ سال بوده و اکثر آنان را جوانان و نوجوانان تشکیل میدهند و تقریبا جمعیت زنان با مردان مساوی است. بهطورکلی پیشرفت تحصیلی و علمی ایرانیان مقیم در کشورهای دیگر از موضوعات قابلتوجه بهشمار میرود.
پیامدها: اما گاهی این مهاجرتها بهخصوص زمانی که یک خانواده نه یکفرد، تصمیم به مهاجرت میگیرند، میتواند پیامدهایی با خود بههمراه داشته باشد. خانواده مهاجر، خانواده در معرض آسیب است. سستشدن شدید ساختار و نهاد خانواده یکی از تبعات مهاجرت بهشمار میرود. همچنین شرایط جدید فرزندان در این رابطه قابلتوجه است.
فرزندان در محیط جدید علاوهبر عامل بحران هویت، به چند دلیل کمتر قادر به حفظ ساختار خانواده هستند که در آن میان میتوان به عوامل ذیل اشاره کرد:
اول اینکه فرزندان به زبان انگلیسی یا زبانهای خارجی دیگر تسلط دارند و بهدلیل سپریکردن سنین رشد در غرب بسیار کمتر با زبانفارسی آشنا هستند و همین امر موجب میشود ارتباط کلامی والدین و فرزندان کمتر شود.
دوم، فرزندان خانواده، در محیط جدید و به دلیل شرایط ارزشی و قوانین کشورهای محل مهاجرت بهسادگی قادر به جدایی از والدین و خانواده بوده و نیازی به حفظ زندگی خود به نحو سنتی ندارند. اما مهاجرتها با توجه به کشورهای مبدأ و مقصد میتواند آسیبها یا پیامدهای متفاوتی داشته باشد. مهاجرت از دو کشور سنتی به یکدیگر، مانند مهاجرت از افغانستان و پاکستان و ایران و سوریه به یکدیگر چندان مشکلساز نیست، چراکه شرایط حاکم بر دو جامعه از بسیاری لحاظ شبیه بوده و در نتیجه فرهنگ این جوامع مشابهاند. بههمین ترتیب مهاجرت از کشورهای مدرن مانند کانادا، استرالیا، آمریکا و... به یکدیگر بحرانی در پی نخواهد داشت، چراکه شرایط حاکم بر این جوامع تقریبا یکسان و در نتیجه فرهنگ آنها بههم شبیه است. از سویی دیگر، مهاجرت از کشورهای مدرن به سنتی نیز معمول نیست و اگر مسافرتی هم صورت گیرد، کوتاهمدت بوده و بهمنظور گردش یا ماموریتهای علمی و سیاسی است. آنچه که میماند، مهاجرت از کشورهای سنتی به مدرن است که در سطح میلیونی صورت میگیرد. در این نوع مهاجرت است که سنت در تقابل با مدرنیته قرار میگیرد و این تقابل که از تفاوتهای عمده فرهنگی بین دو جامعه برمیخیزد، بیشترین تنشها را در پی دارد.
امیر- تیم دانشجویی جهان تحصیل
|